• bir deniz akvaryumu oluşturmak için...

• John3165

Yeni başlayanların "aptal" soruları çok rahatsız ediyorsa, lütfen bu konuyu göz ardı etsinler. Evde bir deniz köşesi yaratma fikri kapıldığımda birçok soru ortaya çıkıyor. Eğer bu işte bir acemiyseniz, durum iki kat daha zorlaşıyor. İnanılmaz bir hevesle bu önemli başlangıçta yardımcı olmak isteyenler varsa, lütfen bana yardımcı olsunlar. Her şeyi anlamak, incelemek, değerlendirmek için bir altı aylık süre var; sonra her şeyi alıp sağlıklı ve güzel bir akvaryum kurmak istiyorum, mümkünse trajik hatalardan kaçınarak. Kitap okumaktan kaçınmam, bağlantılar ve tavsiyeler için minnettar olurum. Şimdi başlayalım. Elbette büyük bir akvaryum kurma isteğim var; forumlarda yaptığım sohbetlerden anladığım kadarıyla, küçük akvaryumlara göre bakımı daha kolay. Fakat, maalesef evde onun için yer yok, çünkü başka büyük hacimler de var. Bu nedenle 40-60 litre (almak zorunda kalacağım) veya 100-120 litre (zaten mevcut) hacimlerde karar kıldım. Hacim, orada ne tür canlıların yaşayacağına bağlı... Hedefim toplamda 5-6 balık olacak; mecburen bir çift palyaço balığı alacağım. Diğer balıkların türü önemli değil, yeter ki "birbirlerini mutluluktan ezmesinler"; üzerine 1-2 karides veya deniz yıldızı - duruma göre. İki palyaço balığını 40 litrede tutmanın mümkün olduğunu söylüyorlar ama okuduğumda 9 cm'ye kadar büyüdüklerini gördüm ve bu noktada "acaba bu boydaki balıklar için 40 litre dar mı olur?" sorusu aklıma geldi. Soru 1: Bu tasarım için ne daha iyi olur? 40-60 litre mi yoksa 120 litre mi?