• Deniz akvaryumunun doğru aydınlatması

• Bridget

Son zamanlarda Pacific Sun Hyperion R2 lambasının sahibi oldum. Bu lamba, Bali aydınlatma programı olarak adlandırılan bir programa sahip. Bu programın verileri, mercan resifinin doğal yaşam koşullarından alınmıştır. Zaman ve güçle ilgili grafik fotoğrafını ekliyorum. Bu zamana kadar akvaryumumu üç tür LL lambasıyla aydınlattım: beyaz, mavi, kırmızı. Aydınlatma sırası şöyleydi: Sabah mavi, Gün mavi, beyaz, kırmızı, Akşam mavi. Yanılıyor olabilirim ama yine de Bali programının geliştiricilerine güveniyorum ve LL'nin çalışma düzenine göre şöyle görünmesi gerektiğini düşünüyorum: Sabah kırmızı, Gün mavi, beyaz, kırmızı, Akşam kırmızı. Ve lambaların oranı yaklaşık olarak %45 kırmızı, %20 beyaz, %35 mavi olmalı, bunu göz kararıyla tahmin ettim, grafikle ilgili olarak yanılıyor olabilirim. Yani kullandığım 6 x 54 watt'lık lamba için lambaların görünümü şöyle olmalı: Üç kırmızı, bir beyaz, iki mavi. Ama neden standartta herkes mavi renge öncelik veriyor, kırmızıya ise ikincil bir rol veriyor? Belki de akvaryum aydınlatmasına daha fazla kırmızı spektrum eklemek gerekiyor, değil mi? Grafiğe bakarsak, gün boyunca ultraviyole, turuncu ve kırmızı baskın, beyaz bile %100 değerine ulaşmıyor ve mavi grafik üzerinde parabol şeklinde. Bu konuda görüşlerinizi belirtmenizi rica ediyorum.